Followers

My Graduation!!!

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Saturday, May 26, 2012

Apa Pandangan Korang??

Dengan Lafaz

Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera...
buat semua pmbaca yg setia....
maaf lah bru2 ni sbuk je....
huhuh
disini aku ingin brtnyakn kpada kaum2 hawa ye...
dhrap kaum hawa jgn trase sngat...
pnulis ingin pndangan kamu shaja...
andai pnulis trkasar bhasa...
maafkn sya..
sya hnyalah insan biasa...
sering mlakukn ksalahan....
hrap maaf phon d ampun...
baiklah...
bgini crita nya...

stiap kali pnulis keluar jlan2....
dri masa ke masa....
pnulis slalu memerhati kan kaum hawa mahu pun kaum adam....
tpi wat mse ni... 
pnulis nk crite kaum hawa dlu...
kaum adam mnggu dpan bru pnulis crite plak..

oklah..
pnulis btrus trang lah....
sjak dri kecil lg smpai lh skang...
pnulis thu zsaman skrang brtmbah moden..
maju, brteknologi dan sbagainya...
mlahan kita semua suka brfesyen..
lbih2 lg kaum hawa...
pnulis sering mlihat...
bnyak bnda yg sdah brubah....
kaum hawa kini smakin bnyak mngambil isu agama ini mnjadi hal yg remeh....
tdakkah kaum hawa trfikir....
bhawa kaum hawalah yg pling mudah ntuk mndpat dosa2 yg bsar...

apa yg pnulis ingin katakn...
ialah dri segi aurat yg semakin trabai...
bgitu juga dngan kaum adam....
smakin lama smakin mnjadi2...

baiklah...
dsini pnulis ingin brtanya kpada kaum hawa...
adakah bg kalian brtudung itu suatu yg mrimaskn??
adakah bgi kalian brtudung itu smata2 hndak brfesyen??
fkirlah kaum hawa...
apakah sbenar maksud tudung itu...
atau dgan kata lain hijab....

pnulis bkan apa...
sbb pnulis sering mlihat kaum hawa memakai tudung..
tpi tak mngikut cara yg btul...
ape yg d maksudkn pnulis ialah...
kaum hawa yg brtudung sering mngunakan kain yg jarang...
yg mnampakkan susuk btg leher mreka...
mlahan suka brtudung dgn mlilit bhagian lher mreka....
dan yg sering pnulis lhat....
tdung kaum hawa slalunye singkat...
tdak mnutupi bhgian dada mreka....
sbenarnya...
tudung @ hijab ini bkanlah skadar mnutup rambut anda whai kaum hawa....
ia juga mnutup bhgian lher anda hingga lah ke bhgian dada....
slain itu...
tudung @ hijab ini bkan shaja mnutupi...
mlahan menjaga pndengaran anda dri mndngar sesuatu yg mlalaikan...
sperti gosip liar, mngumpat dan sbagainya....
wahai kaum hawa....
renung2kanlah...

lihat lah gmbar ini...
tdak mnjaga bhgian dada....

gmbar ini sama sperti d atas...

trlalu iku fesyen...
yg mnampak susuk bntuk kpala anda...

ini pun memakai tdung yg singkat...
mlah mmbuat stu bonjolan yg srupa dgn haiwan iaitu unta....
dan bnyak lgilah...
xdpat pnulis nk ckap...


pnulis lgi suka skiranya kaum hawa memakai tudung sperti ini...
ianya rngkas, mdah dn cpat.... (mungkin) huhu

maaflah skiranya apa yg d smpaikn pda pnulis hri ini mnyakitkn hati...
serta mngundangkan kmarahan kaum hawa skalian....
pnulis hnya ingin brkongsi shaja..
skiranya ada pndapat yg lain...
dhrap kalian semua sudi brkongsi brsama pnulis....
pnulis budak bru blajar, hrap tlong d tnjukkan mna yg slah...
tidak slah skiranya kita mnegur dripada tdak d tgur....

yg jahil itu dripda pnulis sndiri....
yg baik itu dripada Allah S.W.T.

Wallahu a'lam.


9 comments:

  1. nice , :) sangat sesuai untuk dijadikan renungan oleh kaum hawa . bagi yang mudah menerima pandangan dan teguran , this is sort of a wake up call , bagi yang susah nk terima apa2 , terpulang kepada mereka . yg penting , sy suka post ni . :)

    ReplyDelete
  2. saya suka apa yg penulis cuba sampaikan
    kebnykan masyarat kita hri ini tidk sdr akan dosa yg mereka pikul..saya brstju akn ukhwah yg dijlnkn oleh anda si penulis...kbnykn kaum hawa mmg mmndg rndh trhdp pemaiakian hijab ini,ttpi telah dinyatkn oleh Alla s.w.t mntup aurat itu adlh wjib..tidak kira walau sjuta alsan yg kluar drpd mulut anda..tpi itu adlah arahan tuhan..peringatan bersama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. some mistake..Alla s.w.t = Allah s.w.t

      Delete
  3. Terima kasih myraamalyna...
    ;)

    Thanks Izham Kamal...
    ;)

    ReplyDelete
  4. memang benar la apa yg berlaku semasa di zaman Rasullulah SAW..seorang sahabat bertanya kepada baginda.."Bilakah datangnya hari kiamat itu Ya Rasullulah"?
    Baginda menjawab,"Tidak akan datang hari kiamat melainkan akan wujud di kalangan umatku iaitu wanita yg menutup aurat, tapi hakikatnya mereka seperti telanjang"
    Wanita sekarang tidak memahami cara menutup aurat yg sebenar..mereka memakai baju, memakai seluar, dan bertudung..tapi pakaian ada yg ketat, yg tak cukup kain, yg apabila lelaki memandangnya akan naik nafsunya..menutup aurat yg sebenarya adalah seperti yg dikatakan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran..Allah SWT berfirman.."Wahai Nabi suruhlah isteri2 mu, anak2 perempuanmu, dan perempuan yg beriman, supaya melabuhkan pakaian nya, bagi menutup tubuhnya(semasa mereka keluar), cara yg demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal(sebagai perempuan baik2) maka dengan itu mereka tidak diganggu.. Dan ingatlah Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani..(Surah Al-Ahzab : 59)..aurat bagi seorang wanita adalah keseluruhan badan kecuali muka dan telapak tangan..aurat kaki juga patut ditutup oleh wanita yg hakikatnya..

    ReplyDelete
  5. ayat amir nie tak la keras sangat.. lembut jugak, bagi kaum hawa teguran amir nie memang betul, akak pun kadang2 tak sengaja terikut.. walaupun sebenarnya niat dihati bukan nak tunjukkan aurat, benda nie tetap salah. Tapi bagi kaum hawa yang baru belajar bertudung tu buat dulu mana yang mereka rasa selesa.. dah berjaya tutup rambut tu pun dah ok.. tapi untuk masa akan datang try bertutup secara sempurna.. lebih ayu, comey, sopan dan cantik :)

    thankz amir teguran untuk akak juga..

    ReplyDelete
  6. Seperti yg ku jangka dri shabt ku abdul hadi...
    trima kasih.. ;)

    trima kasih kak aida....
    sye hnya buat apa yg trmampu..
    slebihnya trserah pda dri mreka yg mmbaca...
    ;)

    ReplyDelete
  7. takda nk bg pandangan tapi wanita tidak diwajibkan memakai tudung tetapi diwajibkan menutup aurat dan tak kesah wanita itu hendak memakai apa tetapi asalkn menutup bahagian dada, bahu dilabuhkan sedikit dan tidak menampakkan susuk tubuh badan wanita tersebut.pakai baldi pun bole buat lubang mata idung mulut, bju tak nmpk susuk tubuh. dats my opinion =)tak slh nk mnegur, amln mulia lgi pun..huhu..so dun worry.. credit ur pahala coz dh publish ttg perkara wajib ini =)

    ReplyDelete
  8. :') insya Allah perlahan2 mengubah diri

    ReplyDelete