Followers

My Graduation!!!

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Thursday, May 25, 2017

Pembukaan

Assalamualaikum,
Sudah lama tak buat posting disini...
banyak perkara yang telah berlaku sepanjang hidup penulis meninggalkan dunia blog ini...
dalam kepala penulis ini ingin bercerita bermacam-macam perkara...
namun terbatas dengan beberapa perkara sehingga menyebabkan penulis belum dapat meluangkan masa sepenuhnya untuk menulis blog...
InsyaAllah jika masih lagi diberikan nafas dariNya penulis akan bergiat semula dunia blog ini walaupun tidak sekerap dahulu...
dalam beberapa hari yang lalu penulis sudah gubah sedikit blog penulis...
dan penulis juga telah mewujudkan satu page baru diatas...
dimana sebelum ini penulis mengadakan 2 page diatas iaitu :

  1. Jom Kongsi Ilmu & Cerita Menarik
  2. Isnin & Khamis
  3. Percutian (Page Baru)
page baru yang penulis buat ini belum ada lagi post mengenainya...
namun InsyaAllah jika ada kelapangan penulis akan kongsikan sikit perjalanan penulis disana...
oklah, cukup sampai disini...
jemput-jemputlah baca blog penulis disini...
terlalu lama meninggalkan dunia blog...
jadi banyak cerita disini merupakan cerita yang lama...
apa-apa pun selamat membaca dan selamat datang kedunia blog penulis bagi mereka yang kali pertama melihat blog penulis disini...
Sekian...

Saturday, May 9, 2015

Alone?

Keseorangan?
Sunyi?
Sepi?
Tiada teman?
Semua perkara di atas akan kita alaminya...
Semua orang pasti mengalaminya...
Tiada yang terkecuali...
Kenapa ini semua terjadi?
Dulu masa belajar kita kawan-kawan disisi kita...
Dulu kita kerja ada rakan-rakan kerja yang dekat dengan kita...
Dulu bila kita bosan kita ada saja kawan-kawan yang senang di ajak lepak bersama...
Waktu demi waktu berlalu...
Yang dulu tidak akan kekal selama-lamanya...
Dulu akan menjadi kini...
Kini dah habis belajar kita berjauhan dengan kawan-kawan yang sama gila dengan kita...
Kini kerja masing-masing dah bawak haluan masing-masing...
Demi mencari rezeki yang lebih untuk kehidupan baru yang bakal menanti...
Kini kawan-kawan yang senang diajak lepak sudah tiada waktu senang kerana sibuk dengan kehidupan baru mereka...
Dan bermacam-macam lagi...

I feel alone...
Sebenarnya...
sunyi, sepi, tiada teman, keseorangan itu boleh diatasi...
semuanya berbalik pada diri kita sendiri...
cuba renung balik...
kenapa kita berasa sedemikian...
mesti ada sesuatu yang tak kena...
ayuh kita renungkan bersama...


Boleh je kita nak atasi masalah ni...
tak susah pun...
sekarangkan dah zaman yang maju...
ada whatsapp, wechat, line, facebook, instagram, dan sewaktu dengannya...
hubungilah kawan-kawan yang anda rindu...
mana tahu pada masa itu mereka pun merindui kamu...
kita tak tahu apa yang kawan-kawan kita rasa...

cuba cari satu aktiviti yang boleh kita buat dikala kita rasa sepi...
contohnya...
kita membaca buku ke...
melayari internet mencari ilmu...
kita belajar memasak ke...
kalau yang minat berseni...
buat lukisan alam ke...
buat sulaman benang-benang ke...
setiap orang ada kelebihan dan kekreatifan tersendiri...
cuma nak dengan tak nak je...
betul tak?

sebenarnya banyak je cara untuk kita hapuskan rasa sunyi dan keseorangan itu...
cuma semuanya berbalik pada diri kita...
sama ada terus tenggelam dalam perasaan sedemikian...
atau kita berganjak bangun keluar dari rasa sunyi itu...
jangan biar ianya menyelubungi kita...
sehingga kita sendiri merasa suram dan bermuram...

ok...
rasanya dah nak sampai penghujung ni...
bila kita sampai waktu mcm ni...
ianya cukup baik untuk kita...
kenapa?
sebab waktu yang anda rasa sunyi dan sepi...
waktu itulah yang terbaik untuk anda melakukan ibadat...
kenapa?
iyalah...
cuba renung balik seketika waktu sebelum-sebelum ini...
apa yang anda lakukan?
anda sibuk bekerja...
anda sibuk belajar...
anda sibuk lepak dengan kawan-kawan...
dengan kata mudah...
kita semua ni sebenarnya terlalu sibuk dengan dunia...
tenggelam dengan alam dunia...
padahal dunia ini hanyalah sementara pada kita semua...
kita hanyalah seorang pengembara di muka bumi ini...
kelak sampai masa nnti kita akan berhenti mngembara bila sampai waktunya...

jadi bila anda rasa seperti ini...
gunakanlah waktu itu dengan sebaik-baiknya...
luangkan masa beribadat...
luangkan masa kita untuk membaca al-quran...
luangkan masa untuk kita berzikir...
kelak rasa sunyi, sepi, tiada teman dan keseorangan itu akan lenyap...
sebab Allah ada disisi hambaNya yang sedang mengingatiNya...
pada masa itu kita akan berasa tenang dan damai...
kita sebagai muslim...
harus renung setiap waktu yang kita lakukan...
setiap keadaan disekeliling kita...
sebab apa kita berasa sunyi, sepi....
sebab kita dah lama tak melakukan amal yang biasa kita lakukan...
jadi ini teguran kita semua bersama...

so...
apalagi yang korang nak sunyi lagi...
pergi ambil air wuduk...
baca al-quran, zikir dan solat sunat...
InsyaAllah damailah hati kalian semua...


maafkan penulis andai ada tersalah kata mahupun terguris kata di hati pembaca...
penulis bukan sesiapa...
penulis bukan manusia sempurna...
penulis hanyalah hambaNya yang lemah...





p/s: dah lama tak menulis blog... otak agak terbejat nak menaip... jumpa lagi di entry yang akan datang... InsyaAllah...

Tuesday, May 5, 2015

Singgah Sebentar...

Sudah lama tak menaip disini...
Sudah 2 tahun masa berlalu begitu sahaja...
Sudah banyak benda yang terbuku didalam hati...
Sudah banyak perkara yang sedang berlegar-legar didalam otak ini...
InsyaAllah...
Dengan bermula entry ini...
Akan ku kongsi perkara/ilmu bersama pembaca sekalian...
InsyaAllah...
Minta maaf atas sepi selama 2 tahun...
Mengambil masa untuk menulis didalam blog ini...
InsyaAllah...
Kita bertemu lagi di entry yang akan datang...